piątek, 2 czerwca 2017

STRETCHING DIET: oat flakes | STRETCHINGOWA DIETA: płatki owsiane

Jak wspominałam już nie raz i będę wspominała jeszcze wiele razy:

Generalnym założeniem stretchingowej diety jest to by była ona lekka, najlżejsza jak to możliwe, ale dostarczająca odpowiednich składników odżywczych - więcej na ten temat TUTAJ

Jednym ze źródeł wielu witamin i minerałów są PŁATKI OWSIANE. Nadają się one do spożycia rano i wieczorem i mogą mieć szerokie zastosowanie:

  • owsianka,
  • ciasteczka owsiane,
  • chlebek owsiany,
  • ciastko z dodatkiem płatków owsianych,
  • panierka,
  • i wiele innych
(na samym dole kilka stron z pomysłowymi przepisami)

A oto dlaczego płatki owsiane są takie fajne, zdrowe i potrzebne naszemu organizmowi:

Co zawierają płatki owsiane i jak to na nas działa?

Płatki owsiane mają największą ilość białka spośród wszystkich innych zbóż, ponadto posiadają w składzie najlepszą kombinację aminokwasów i mają między innymi takie wiatminy i minerały:

  • Witamina B1 wraz z kwasem pantotenowym – niweluje zmęczenie oraz rozdrażnienie,
  • Witamina B6 – poprawia procesy myślowe, koncentrację oraz pamięć,
  • Selen i magnez – wspiera system przewodzenia nerwowego, ponadto dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  • Witamina E – witamina młodości, spowalnia procesy starzenia się,
  • Błonnik – ten składnik w płatkach owsianych występuje w największych ilościach spośród wszystkich innych zbóż. Jednakże najważniejszy jest rodzaj błonnika, płatki owsiane składają się z aż 20 procent błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który ma najlepsze właściwości. Błonnik ten powleka ściany oraz śluzówkę przewodu pokarmowego, dzięki czemu spowalnia proces przyswajania cukrów, co pozwala uchronić się od cukrzycy i otyłości. Ponadto błonnik o nazwie beta-glukan wiąże kwasy tłuszczowe oraz pozbywa się szkodliwych substancji znajdujących się w naszym organizmie. Błonnik w momencie dotarcia do jelit usprawnia ich prawidłową pracę, a w samym żołądku wiąże nadmiar wydzielonych kwasów żołądkowych,
  • Kwasy tłuszczowe – płatki owsiane składają się z tłuszczów, które w swoim składzie zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Za co odpowiadają te kwasy? Przede wszystkim niwelują ryzyko powstania zakrzepów oraz chronią przed miażdżycą. W czym jeszcze może nam pomóc owsianka? Płatki owsiane stymulują proces wytwarzania “leptyny” w wątrobę, dzięki której usuwane są toksyny z organizmu. 
A oto szczegółowy skład 100 gram płatków owsianych, co może przekonać ostatecznie do ich częstszego jedzenia:

Wartość energetyczna379 kcal% dziennego spożycia

25.3 %
Węglowodany67.70 g25.1 %
Błonnik 10.1 g
Cukry ogółem 0.99 g1.1 %
Skrobia 57.92 g
Białka i aminokwasy
Białka 13.15 g26.3 %
Witaminy
Witamina A, jm 0 IU
Witamina C, łącznie kwas askorbinowy 0.0 mg
Witamina D 0 IU
Witamina E (alfa-tokoferol) 0.42 mg4.2 %
Witamina K (filochinon) 2.0 mcg
Tiamina 0.460 mg32.9 %
Ryboflawina 0.155 mg9.7 %
Niacyna 1.125 mg6.3 %
Witamina B-6 0.100 mg5.0 %
Kwas foliowy, łącznie 32 mcg
Witamina B-12 0.00 mcg
Kwas pantotenowy 1.120 mg18.7 %
Cholina, łącznie 40.4 mg
Minerały
Wapń, Ca 52 mg6.5 %
Żelazo, Fe 4.25 mg30.4 %
Magnez, Mg 138 mg46.0 %
Fosfor, P 410 mg51.2 %
Potas, K 362 mg
Sód, Na 6 mg0.3 %
Cynk, Zn 3.64 mg24.3 %
Miedź, Cu 0.391 mg
Mangan, Mn 3.630 mg
Selen, Se 28.9 mcg
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe
Razem lipidów (tłuszczów) 6.52 g
Sterole
Cholesterol 0 mg
Pozostałe
Alkohol, etylu 0.0 g
Woda 10.84 g
Popiół 1.77 g
Kofeina 0 mg
Teobromina 0 mg
Ciekawe przepisy:



Zródła:


///

ENGLISH VERSION


As I have mentioned more than once and I will mention many times again: 

The general idea of ​​a stretching diet is that it is lightweight, as light as possible, but providing the right nutrients - more about it HERE 

One of the sources of many vitamins and minerals are OAT LAKES. They are suitable for morning and evening consumption and can be widely used in kitchen:

  • porridge, 
  • oatmeal cookies, 
  • oatmeal bread, 
  • cakes with oatmeal, 
  • as breadcrumbs, 
  • and many others 
(at the bottom of article you will find several pages with ingenious recipes)

And here is why oatmeal is so cool, healthy and needed for our body:

What do oatmeal contain and how do they work on us? 

Oat flakes have the largest amount of protein from all other cereals, and they have the best combination of amino acids in their composition and also it has other vitamins and minerals - inter alia:

  • Vitamin B1 with pantothenic acid - eliminates fatigue and irritability,
  • Vitamin B6 - improves mental processes, concentration and memory,
  • Selenium and magnesium - it supports the nervous system, and it also cares about the proper functioning of the brain,
  • Vitamin E - vitamin youth, slows down the aging process,
  • Fiber - This ingredient in oatmeal is found in the most abundant of all other cereals. However, the most important is the type of fiber, oat flakes consist of as much as 20 percent of water-soluble fiber, which has the best properties for your health. This fiber coatings the walls and the gastrointestinal mucosa, thereby slowing down the process of assimilation of sugars, which helps to prevent diabetes and obesity. In addition, fiber called beta-glucan binds fatty acids and gets rid of harmful substances in our body. Fiber at the time of reaching the intestines improves their proper work, and in the stomach itself binds excess secretion of gastric acid,
  • Fatty acids - oat flakes are made up of fats which contain the essential fatty acids (EFAs) that the body can not produce on its own. What are these acids responsible for? First of all, they eliminate the risk of thrombosis and protect against atherosclerosis. 
And here is a detailed composition of 100 grams of oat flakes, which can convince eventually for their more frequent eating:

Energy value379 kcal% daily intake

25.3 %
Carbs67.70 g25.1 %
Fiber10.1 g
Total sugars0.99 g1.1 %
Starch57.92 g
Proteins and amino acids
Proteins13.15 g26.3 %
Vitamins
Vitamin A, jm 0 IU
Vitamin C0.0 mg
Witamina D 0 IU
Vitamin E0.42 mg4.2 %
Vitamin K2.0 mcg
Thiamine0.460 mg32.9 %
Ryboflavin0.155 mg9.7 %
Nacin1.125 mg6.3 %
Vitamin B-60.100 mg5.0 %
Folic acid32 mcg
Vitamin B-120.00 mcg
Pantothenic acid1.120 mg18.7 %
Coline40.4 mg
Minerals
Calcium Ca 52 mg6.5 %
Iron, Fe 4.25 mg30.4 %
Magnesium, Mg 138 mg46.0 %
Phosphorus, P 410 mg51.2 %
Potassium, K 362 mg
Sodium, Na 6 mg0.3 %
Zink, Zn 3.64 mg24.3 %
Copper, Cu 0.391 mg
Manganese, Mn 3.630 mg
Selenium, Se 28.9 mcg
Fats and Fatty acids
Lipids in general (fats)6.52 g
Sterols
Cholesterol 0 mg
Others
Alcohol, ethyl0.0 g
Water10.84 g
Ash1.77 g
Caffeine0 mg
Theobromina 0 mg

Sources (it is all in Polish, sorry):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz